Möten med August genom Bild och formStrindbergs hörna på Enskedefältets skola
Augusts hörna.jpg


Creative Commons-licens
Augusts hörna av Matti Merilaid är licensierad under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported licensFörra terminen anmälde sig klasserna 2b och 3b till tävlingen ”En bok i världsklass” och valde August Strindberg som tema.
På lektionerna i svenska fick eleverna höra om August Strindbergs arbete och hans liv. Eleverna jämförde livet och konsten då och nu.
Eleverna fortsatte med bildsamtal och fick måla sjö- och skärgårdsmotiv a la Strindberg.

Akvarell.jpg
Efter en genomgång av Strindbergs fotografier, bl. a. självporträtt pratade eleverna om vad han kunde velat berätta med dem.
porträtt.jpg

Lärarna Josefina Rolenec 2b och Eva-Lotta Bylund Svensk 3b läste för elever ”Röda rummets” inledning och det var elevernas utgångspunkt inför smågruppsarbetet.
Grupperna arbetade med tittskåp, lera, bygga hus (Blåtornet), fyrar (inspirerat av Strindbergs skärgårdsvistelser) och installationer (Havet och sjömärket) samt collage.


tittskåp.jpg

Creative Commons-licens
Tittskåp av Matti Merilaid är licensierad under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported licens.
torn.jpgVita Märrn.jpg

Creative Commons-licens
Vita Märrn av Matti Merilaid är licensierad under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported licens.


20120420_121248.jpg

Creative Commons-licens
Collage av Dudo Dubravko Mešić är licensierad under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported licens.


trolldeg + texter.jpg

Creative Commons-licens
Trolldeg och texter av Matti Merilaid är licensierad under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported licens.
Elevernas utställningstexter:


RÖDA RUMMET
Vi har gjort ett tittskåp som ska föreställa Röda rummet. Där finns det till exempel en soffa, ett bord, bokhylla, tre stolar, klädhängare, hink, radio, spegel, tavla och två gubbar.
Daniel, Albin, Anna och Elsa

RÖDA RUMMET
Vi har arbetat med Röda rummet. Vi har gjort ett tittskåp som vi tror ser ut som Röda rummet.
Felix, Malte och Teo

Jag har gjort Strindbergs gravsten av lera. Jag gjorde det för att det verkade lättast.

AKVARELLMÅLNING
Vi målade med akvarellpennor. Sen tog en pensel med vatten som vi målade över akvarellen. Vi fick måla av bilder gjorda av August Strindberg.
Jesper, Ellinor och Filip

PORTRÄTT
Vi fick rita av August Strindbergs självporträtt. Det var jobbigt första gången. Men sen var det lite roligare och roligare. Till slut ville alla göra teckningar. Det blev en succé för alla i 3b och 2b. Vi jobbade med våra faddrar.
Paula Myrén

LERA
Jag gjorde en fyrkant med ett hjärta i mitten och ett A som stod för August Strindberg på baksidan.
Edvin

MIN SKULPTUR
Vi höll på med lera och vatten. Jag gjorde en sten. På stenen skrev jag Augusts namn.
Elise

Jag gjorde Augusts gravsten av lera. Jag ville göra gravstenen för att alla gjorde den. Första ville jag göra boken men sedan ändrade jag mig. När jag var klar med skulpturen ritade jag August Strindbergs porträtt.
Marcus

COLLAGE
Vi klippte ut bilder av Strindberg. Vi klippte de som skulle höra på något sätt ihop.
Joel

LERA
Vi har jobbat med lera, för vi har August Strindbergtema. Jag har gjort en korv, blomma, fågel och ring. Korv för att han (kanske) åt korv. Blomma för att han nog sett en. Fågel, för att han sett en. Ring, för att han gift sig. Allt var gjort av lera.
Nadja

LERA
Vi jobbade i lera och vi gjorde saker från August Strindberg. Jag gjorde Augusts gravsten och sen fick man rita eller göra mer lerskulpturer. Jag ritade Augusts pjäser.
Calle

LERA
Min skulptur är August Strindbergs gravkors! Vi höll på med lera och gjorde skulpturer. Min skulptur blev jag inte så nöjd med, fast ganska fin blev den väl. Leran var jättekletig tycker jag.
Selma C.

August Strindbergs grav
Jag valde graven för att den var fin. Jag valde graven för den skulle jag vilja rita. Först gjorde jag leran sprickfri. Sen gjorde jag korset. Till sist så ristade jag in Strindberg på korset.
Johan

LERA
Jag valde fyren för att jag målade en fyr och för att jag gillar fyrar. Jag började med att knåda leran sprickfri. Sen så formade jag leran cylinderformad. Sen skrapade jag ut fönster på varje sida. Sen finslipade jag fönstren.
Love

TITTSKÅP
Vi planerade först och la till det vi ville ha. Vi la till sakerna och började limma. Vi fick mer och mer idéer. Vi gjorde en bokhylla så vi tyckte att vi behövde sätta in några böcker. Det var jättekul att göra det här tittskåpet.
Sabelle, Elvira, Linn, Lorin och Emmie


Ett tack till Charlotte Goobar för uppmuntran och Karin Abelt för editeringshjälp.
Ett stort tack till Matti Merilaid för hans underbara fotografier.


Dubravko Dudo Mešić
Skolbibliotek
Enskedefältets skola
Medioteket tipsar!

Titta på Strindbergs måleri i Nico Frecceros Flashfilm

Läs om bildkonstnären Strindberg på webbplatsen Strindberg2012.se: http://bit.ly/rMWMD9
Artcyklopedia, en konstdatabas som länkar till konst och andra bilder.
Knut Larsson har skrivit och tecknat en seriekrönika om sitt förhållande till Strindberg.

August Strindberg som fotograf.
"Han blev intresserad av fotografi redan i tonåren. Hans idéer var nyskapande och han ägnade sig åt allt: Impressionist-Bilder av sig själv och familjen, psykologiska självporträtt, fotoreportage, experiment med färgfotografi, astronomisk fotografi, molnstudier och fotogram." Läs mer om Strindbergs fotografi på Nordiska museets webbplats.

Jättefin Strindberg som klippdocka - Ladda ner och skriva ut åt dig själv!

Camilla Larsson, intendent på Strindbergsmuséet, berättar om målaren och fotografen Strindberg i programmet UR Samtiden.