Lathund för Wikispaces och medverkan i August-2012


  • För att medverka måste du vara medlem i wikin. Bli det genom att gå till http://august-2012.wikispaces.com/ och dra muspekaren högst upp i wikins högra hörn och klicka på andra svarta ”knappen” Join. Om du inte har konto hos Wikispaces sedan tidigare, så uppmanas du att först skapa ett sådant. Följ instruktionerna! Vi bekräftar din medlemsansökan så snart vi kan! När vi gjort det, får du ett mejl och kan sedan börja skriva i wikin!

  • När du ska skriva och ladda upp filer så måste du vara inloggad med de användaruppgifter du använde för att bli medlem.

  • Sök i wikins vänstermeny upp den ämnessida som passar bäst för det material du vill lägga in i wikin och klicka på rubriken/ämnet, vilken leder dig vidare till ämnessidan. För ämnesövergripande material, så kan du välja sidan som heter Tema-arbeten.

  • Klicka på ”knappen” Edit som finns i den lilla menyn upptill, till höger på sidan. När du gjort det ”öppnas” sidan för redigering och du kan skriva direkt i den eller klistra in text som du kopierat.

  • När du skrivit klart så klickar du på Save längst till höger i den menyrad som syns högst upp i fönstret i redigeringsläge.

  • Lägga in länkar: Markera texten du vill länka ifrån och klicka på ”knappen” Link med kedjan på, uppe i verktygsraden. Ett fönster öppnas där du kan välja att skapa länk till annan sida i wikin, eller till en annan, extern webbplats. Klicka på Add Link och sedan på Save.

  • Lägga in bilder eller andra filer: Klicka på Edit. Klicka sedan på bild- och filikonen vilket är rutan med texten File i verktygsraden. Klicka på Upload files och sök fram en bild eller fil på din dator. Klicka på bilden/filen som laddas upp och hamnar i bild/fil-listan. Sätt markören där du vill ha filen och dubbelklicka på den för att placera den på sidan. Ändra storlek genom att klicka på bilden, så att den blir markerad och ändra storlek genom att dra i hörnen eller använd plus- eller minustecknen i verktygsmenyn som öppnas under bilden. Klicka på Save!

  • Lägga till/bädda in film, ljud m.m: Klicka på Edit. Klicka på ”knappen” Widget (med tv:n) i verktygsmenyn. Välj vilken typ av objekt du vill bädda in. Följ instruktionerna för hur du bäddar in ditt objekt. Klicka på Save när du är klar! OBS! Tänk på upphovsrätten när du använder bilder m.m! Se Kolla Källans lärarguider i upphovsrätt: http://www.skolverket.se/skolutveckling/itiskolan/kolla_kallan/upphovsratt/lararguiderLycka till!