Sebastian3.JPG Cirkulationsbiblioteket

På Cirkulationsbiblioteket har vi två titlar av August Strindberg: Hemsöborna och Fröken Julie. Båda finns i två olika versioner. Hemsöborna har vi i en ganska så sliten upplaga ur det gamla Niloe-biblioteket, detta är romanen i fulltext, den som börjar med den välkända meningen Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen. Hemsöborna finns också i en mer lättläst version, bearbetad av Annika Lönneborg. Texten här är endast 49 sidor lång och boken innehåller dessutom ordförklaringar och innehållsfrågor.
Fröken Julie har vi nyligen köpt in i LL-förlagets lättlästa version. Den är skönt illustrerad av Fereshte Fazeli. Texten är återberättad av Busk Rut Jonsson. Vi har också en utgåva av Fröken Julie som bygger på texten i Nationalupplagan av Strindbergs samlade verk, volym 27 från 1984 och som innehåller ett förord av författaren där dramat förklaras utförligt.

Stockholmskällan

På Stockholmskällan kan du hitta några av de avtryck August Strindberg lämnat i arkiv-, biblioteks- och museisamlingar här i staden. Bland annat kan du läsa hela Gamla Stockholm, ett praktverk om stadens folklivshistoria som Strindberg skrev tillsammans med journalisten Claes Lundin. I en liten notis i Söndags-Nisse 1879 porträtteras han alldeles efter genombrottet med Röda Rummet. Sommaren 1892 finner vi honom i ett mindre smickrande sammanhang – då döms den berömde författaren för misshandel och ärekränkning av Marie Caroline David. Vill du följa Strindberg ända in i döden kan du titta på hans bouppteckning – i den finns en liten lapp med en avskrift av Strindbergs sista vilja.

Guldpapper enligt Strindberg - filmad laboration
Kemiläraren Christer Ekdahl på Gärdesskolan i Stockholm, visar hur det gick till då Strindberg trodde han tillverkade guld!
Filmen ingår i Mediotekets projekt ”Spännande kemilaborationer”.

På Stockholmskällan kan du också läsa brev från Strindberg till Gustaf Halldén, där han berättar hur man gör guld.

Film, radio- & tv-program på temat Strindberg
Seminarium på Strindbergs intima teater!
Den 8 mars, 2012 arrangerar Medioteket, i samarbete med Strindbergs intima teater, Dramawebben och Radioteatern, ett seminarium för lärare och skolbibliotekarier med fokus på dramatikern Strindberg. Läs mer om seminariet och hur du anmäler dig i Mediotekets kalendarium eller på Pedagog Stockholm! Här finns en inbjudan till seminariet för utskrift:


Programmet för seminariet:

Här är en liten Voicethread-presentation från seminariet. Gå gärna in och kommentera!
Läs mer om Medioteket