logga-till-wikin.jpg

external image 2045743_519_119.jpg

Radioteatern under Strindbergsåret 2012

Radioteatern har öppnat en helt ny webbsida med fokus på August Strindbergs dramatik Radioteatern ger... August Strindberg 2012. Både de pjäser som finns inspelade och de som inte finns inspelade är med på webbsidan. Där finns upphovsrättsligt fria föreställningar för lyssning och smakprov ur dem som ännu inte går att lägga ut. Varje pjäs är länkad till Dramawebben och manuskripten där. Radioteaterns Strindbergs-sajt kommer att fortsätta leva och uppdateras också efter 2012.

Radioteatern kommer att sända massor av Strindbergs-föreställningar i etern under 2012. Här kan du läsa vilka föreställningar som sänds och när : Radioteaterns Strindbergsrepertoar 2012i samband med sändning kommer det att vara möjligt att lyssna via webben (ej pod) i 30 dagar på de föreställningar som inte är upphovsrättsligt fria.
.
Alla föreställningar som sänds flankeras av ett program (Vi har hört... ) där lyssnare, inte Strindbergsexperter, diskuterar pjäsen de hört och läst. De som ingår i grupperna kommer alla från Gävleborg och har något gemensamt, t. ex gruppen som lyssnade på Brott och brott var tidigare kriminella. De som lyssnade på Fadren var pappor/bibliotekarier och de som lyssnade på Fritänkaren var en grupp första-års-gymnasister. Dessa program kommer att ligga kvar på sajten. Här är några exempel på hur det kan låta...
.

Lyssna på ett smakprov ur föreställningen Fritänkaren
Lyssna: Smakprov: Fritänkaren

Lyssna på programmet Vi har hört... Fritänkaren
Lyssna: Vi har hört... Fritänkaren
En grupp första-års-gymnasister från Vasaskolan i Gävle har tillsammans med Reine Lööf, regissör på Folkteatern i Gävle läst, lyssnat och diskuterat Fritänkaren. (Ett samarbete med Folkteatern i Gävle.)


Lyssna på ett smakprov ur föreställningen Kronbruden
Lyssna: Smakprov: Kronbruden 1956 Finlands Rundradio


Lyssna på programmet Vi har hört... Kronbruden
Lyssna: Vi har hört... Kronbruden
Sex unga skrivande kvinnor och en dramapedagog från Västerbergs folkhögskola i Gävleborg träffades för att läsa, lyssna och diskutera Kronbruden. Samtalsledare: Reine Lööf, Folkteatern i Gävle.

Fler program och hela föreställningar finns förstås på Radioteaterns Strindbergssajt Radioteatern ger... August Strindberg 2012


Radioteatern samarbetar med Stockholms Stadsteater

3543_4.jpg

Om man befinner sig i Stockholmsområdet så kan man lyssna på Strindbergspjäser varje söndag kl 11.00 på Kafé Klara på Stockholms stadsteater. Det är ett evenemang som heter Söndagar med Radioteatern och alla dramer kommer att höras i kronologisk ordning, på ett eller annat sätt... Söndagar med Radioteatern Det är fri entré, men boka biljetter innan för att vara säker på plats.
.

Det finns dessutom en facebook-sida som berättar lite kort om arbetet som pågår och påminner om föreställningar på gång på Stadsteatern eller i etern August Strindberg i Radioteatern heter den.

En särskild e-postadress finns för de som har frågor som rör Strindbergs dramatik i Radioteatern auguststrindberg@sverigesradio.se

Under året kommer flera samarbeten att ske, till exempel med UR och Svenska Institutet.

Lyssna på Strindbergs dramatik. Genom ett samarbete med Radioteatern erbjuder Bokpuffen under Strindbergsåret alla att ta del av Strindbergsdramer: http://www.bokpuffen.se/strindbergsaret/

Läs mer om Radioteatern