ur.jpg

UR och Strindberg


På UR uppmärksammar vi Strindbergsåret på flera sätt.

Med anledning av Strindbergsåret 2012 har UR skapat en temasida om Strindbergs ständigt aktuella frågor som rör makt, klass och jämställdhet. Här presenteras bland annat de sex av Radioteaterns inspelningar av August Strindbergs pjäser som UR återsänder. Pjäserna ger spännande underlag till diskussioner och funderingar om vilka skillnader och likheter som finns mellan Strindbergs sekelskifte och vårt.HejLitterturenTjej.jpgNy_bild_(1).jpg


Hej Litteraturen, är tillbaka med ett nyproducerat program om August Strindberg.

Programledaren Rebecca Vinterbarn Elg utmanar sin egen inställning till August Strindberg. Vad är det hon inte förstår? Hon kämpar med sin egen bild av nationalskalden och ger sig hän åt hans verk. Hon utmanar Strindbergentusiaster i citatduell, träffar kända och okända personer som lever med Strindberg som en del av sitt liv än idag, gör en resa genom Strindbergs rika författarskap och försöker läsa Strindberg på ett nytt sätt, för att en gång för alla förstå hur någon som varit död i hundra år kan få sådant utrymme och väcka så mycket känslor och engagemang även i vår tid.
Titta på och läs mer om programmet här

Under våren kommer UR även att sända sex Strindbergspjäser i P1 i samarbete med Radioteatern.
Vi återkommer med sändningsdatum så fort som möjligt. Efter sändningen kan du även lyssna på dem på urplay.se
  • Fadren
  • Pelikanen
  • Fröken Julie
  • Den starkare
  • Ett drömspel
  • Spöksonaten

UR har också tagit fram en lärarhandledning som hjälper dig med tips om hur du kan arbeta med Strindbergs dramer i allmänhet och just dessa pjäser i synnerhet.


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.